– Man må ikke elske oppdrettsnæringa for å forstå de positive ringvirkningene

Hva er det som får ei ung byjente til å flytte fra gryta på Grønland til et øde bestemorhus på Bremnes? For akkurat det gjorde Thea Wanderås Fossum (33).

– Man må ikke elske oppdretts- næringa for å forstå de positive ringvirkningene

 

Nord-Norge | Sortland

 
 

Etter 13 år i hovedstaden pakket Thea og ei venninne fra skolen det de eide og hadde, reiste 1400 km nordover, og endte opp på Bremnes, Sortland. Sørpå hadde Thea tatt farvel med både fast jobb, en liten leilighet, et yrende folkeliv og en by som aldri sov. Nordpå ventet den rake motsetningen, for “vibe’n” jentene hadde lett etter hadde de funnet i en eldre generasjonsbolig med grov vedfyring om vinteren, ville orrhaner på gårdstunet og en gammel låve. Grunnen til alt dette, spør du? Laks. 

Thea hjemme på Bremnes. Foto: Mats Fossheim / Deadline


Ringvirkningene

Thea er utdannet kreatør fra Høyskolen Kristiania og har jobbet i flere reklame- og mediebyråer sørpå. Så kom koronapandemien til Norge, og det fikk henne til å tenke.

– Jeg ønsket å kjenne på hvordan det var å være i roligere omgivelser, og derfor begynte vi å lete aktivt etter nye, spennende plasser å bo.

I samme tidsrom så Thea også på mulighetene for å jobbe som kreatør på Sortland, og kom etterhvert i kontakt med daglig leder i Deadline Media, Martin Meisterlin.

– I begynnelsen var de nok litt usikre på om de hadde noe å tilby meg. Jeg var på et intervju, og etter en stund fikk jeg beskjed om å komme tilbake igjen, sier Thea.

Hun synes folka i Deadline er herlige og dyktige, og opplever at de har et stort ønske om å utvikle seg. Til slutt får hun beskjeden: De har lyst til å gi henne en sjanse.


Det Thea ikke visste før i ettertid, var at denne sjansen ble gjort mulig da Nordlaks valgte Deadline som leverandør. Og slik startet ringvirkningene.



Visning på FaceTime 

Med en ny jobb på Sortland bestemte Thea seg for å flytte nordover sammen med makkeren sin fra skolen. Meldinger ble utvekslet med en huseier på Bremnes, en visning ble gjort via Facetime, og plutselig var utsikten til Barcode i Oslo byttet ut med snøkledde fjelltopper og skummende, blågrønt hav.

– I stedet for å våkne opp til kjefting og slåssing utenfor soveromsvinduet en mørk lørdagskveld, som vi gjorde i Oslo, var det nå byttet ut med lyden av en gjøk, eller en orrhane som sto utenfor på tunet og spilte. Det var en helt surrealistisk følelse, innrømmer Thea. 

Sunt å stille spørsmål

– Det er ikke uvanlig at byfolk flest er skeptisk til oppdrettsnæringa, sier Thea. 

Selv er hun en person som mener at det er sunt å stille spørsmål og å være kritisk. 

– Jeg mener at alle bedrifter, uansett type, bør utvikle seg i en bærekraftig retning. For å gjøre det må det stilles kritiske spørsmål.

I lakseoppdrett snakker man gjerne om bærekraft i form av at produksjon skal operere på en slik måte at den sikrer en god økonomisk, samfunnsmessig og miljømessig bærekraft.

Ettersom Thea selv har jobbet en del med dette prosjektet (red.anm. produsert innhold til salmonstories.no), har hun også vært ute på flere oppdrettsanlegg.

– Jeg skal innrømme at jeg har hatt noen positive øyeåpnere, for når man i utgangspunktet er skeptisk er det lett å bare se en side av saken.

Til eksempel har Nordlaks Oppdrett AS bidratt med 290,9 millioner kroner til samfunnet i løpet av ett år.

Dette tilsvarer blant annet: 119 lærere, 80 hjertetransplantasjoner, 356 barnehageplasser og 486 arbeidsplasser hos andre bedrifter. Theas jobb i Deadline Media er én av dem.

– Med andre ord, man trenger ikke å elske oppdrettsnæringa for å forstå de positive ringvirkningene, sier Thea.

Foto: Mats Fossheim / Deadline

Som ringer i vann

I dagligtalen brukes ordet ringvirkninger for å beskrive virkninger som brer seg i stadig videre kretser, som ringer i vann. Thea har fått seg hund, en huskyvalp, siden hun flyttet nord. “Prosjekt Nord-Norge” skulle i utgangspunktet vare i ett år, men nå er det på ubestemt tid. 

- Relasjonene som har blomstret frem i løpet av kort tid har blitt veldig sentrale i livet mitt. Både vennskap med kollegaer og andre utenfor jobben. Tanken på at jeg muligens skulle flytte fra de, nå, gjør meg veldig trist. Og for å ha enda en grunn til å bli har jeg rekruttert søsteren min til Sortland, sier Thea.

– Hun fikk tilbud om jobb samme dagen som hun leverte bacheloroppgaven sin i HR, organisasjonspsykologi og ledelse, og skal inn i traineeprogrammet Look North. Det skjedde litt via-via. Hun har jo vært en del på besøk her og blitt godt kjent med flere kontakter.

Sånn sett har kanskje ringene i vannet allerede spredt seg videre?